munotes®

Bachelor of Management Studies (B.M.S.) SEM VI 2020 21 2020-21 Sample MCQs International Finance Question Paper - Mumbai University | munotes

Sample MCQs International Finance.pdf
SEM VI · 2020-21 · 157 KB · 1 May 2025

Loading PDF...

Questions asked in this paper

  1. Q1 Nation that have major economic expansion attract:
    • a) Import
    • b) Export
  2. Q2 Mid rate of quote -CAD/NZD 62.8430/62.8480 is:
  3. Q3 If USD/SEK 1.5100/1.5110 and 1 month forward points are 140/170; then calculate USD/SEK quotation for | month
  4. Q4 In foreign exchange market, one country trade with other countries in:
    • a) Currency
    • b) Product
    • c) Commodity
    • d) Financial Institutions
  5. Q5 Systematic record of economic transaction for given year is known as :
    • a) BOP
    • b) BOT
    • d) Current a/c
  6. Q6 The monetary system in Indian is controlled by:
    • c) GOI
    • d) Finance Ministry
  7. Q7 Mean Rate is also known as:
    • a) Ask Rate
    • b) Forward Rate
    • c) Mid-Rate
    • d) Bid Rate
  8. Q8 International trade related disputes is undertaken by:
  9. Q9 Funding for development activities in an economy is provided by:
    • d) EXIM BANK
  10. Q10 If portable disk players made in China are imported into the United States, the Chinese manufacturer is paid with:
    • b) US Dollars
    • c) Yuan
    • d) Euro currency
  11. Q11 Which of the following definitely illustrate the depreciation of USD:
    • a) The dollar exchanges for 1 pound and then exchanges for 1.2 pounds
    • b) The dollar exchanges for 250 yen and then exchanges for 275 francs
    • c) The dollar exchanges for 100 francs and then exchange for 120 Yen
    • d) The dollar exchanges for 75 INR and then exchanges for 70 INR Ans: d) the dollar exchanges for 75 INR and then exchanges for 70 INR
  12. Q12 Out of the following which currency is not world major trading currency:
    • d) Sweden Peso
  13. Q13 By definition currency appreciation occur when:
    • a) The value of all currency falls relative to gold
    • b) The value of all currency rises relative to gold
    • c) The value of one currency rises relative to another country
    • d) The value of one currency falls relative to another country Ans: c) the value of one currency rises relative to another country
  14. Q14 The features of international business except:
    • a) Political Risk
    • c) Involvement of various players
    • d) Expansion of business within country Ans: d) Expansion of business within country
  15. Q15 Given a home country and foreign country, purchasing power parity suggests that:
    • a) the home country will appreciate if the current home inflation rate exceeds the current
    • b) the home country will depreciate if the current home interest rate exceeds the current
    • c) the home country will depreciate if the current home interest rate exceeds the current
    • d) the home country will depreciate if the current home inflation rate exceeds the current Ans: d) the home country will depreciate if the current home inflation rate exceeds the
  16. Q16 Gifts and Reliefs are:
    • a) Merchandise Payment
    • b) Transfer Payment
    • c) Service Payment
    • d) Trade Payment
  17. Q17 Current account includes all of them except:
    • b) Merchandise
    • c) Unilateral transfer
    • d) BOT
  18. Q18 Not a profit maximizing business is:
  19. Q19 Difference between the value of merchandise exports and imports is:
    • a) BOP
    • b) BOT
    • c) BID
    • d) Current account
  20. Q20 In Balance of payment FDI is shown in:
    • a) Capital Account
    • b) Current Account
    • d) Errors and Omissions
  21. Q21 Foreign exchange reserve is shown in:
    • a) Current Account
    • b) Capital account
    • d) Errors and Omissions
  22. Q23 Which among the following is negative impact of globalization?
    • a. Increase In World Trade
    • b. Increase in standard of Leaving
    • c. Increase in FDI
    • d. Environmental effects
  23. Q24 Smithsonian agreement was applicable during:
  24. Q25 The need for foreign exchange market was:
    • a. Increase in personal wealth
    • b. Protection of Currency
    • c. Trading in forex
    • d. Increase in exports Ans: b) Protection of Currency
  25. Q26 Which is not the characteristics of foreign exchange market:
    • a. Market size
    • b. Geographical extent
    • c. Boom
  26. Q27 Which of the following is not the participant of foreign exchange market?
    • a. Retailers
    • c. Commercial Banks
  27. Q28 Choose the correct function of Forex market:
    • d. Increase Prices
  28. Q29 Which of the following is not included in structure of forex market?
    • b. Retail market
    • c. Interbank market
    • d. Commercial market
  29. Q30 Settlement period for spot market is:
  30. Q31 All are the types of arbitrage except:
    • a. Locational
    • b. Triangular
    • c. Covered interest
    • d. Umbrella arbitrage
  31. Q32 Spot USDINR 60- and six-months forward is USDINR 61. AFM is:
  32. Q33 The smallest unit by which a currency quotation can change:
    • a. Bid
    • b. Ask
    • c. Spread
    • d. Pip
  33. Q34 In fisher parity F/S =
    • a. HI
    • b. FI
    • c. FI/HI
    • d. HI/FI
  34. Q35 Among the following choose the money market instrument:
    • a. Debentures
    • b. Equity Shares
    • c. Monetary policy
    • d. T-bills
  35. Q36 If formula I of Fisher’s effect is negative, then company should:
  36. Q37 Mention the features of forward contract:
    • b. Standardized
    • c. Organized Exchange
    • d. Margins
  37. Q38 In ITM call option cash flow is:
    • a. Zero
    • b. Negative
    • c. Positive
    • d. Neutral
    • d. Forward premium
  38. Q40 Who has the right to buy if currency option exercised?
    • a. Option Buyer
    • b. Option writer
    • c. Exchange
  39. Q41 Which option can be exercised on any date up to expiry:
    • c. American
    • d. European
  40. Q42 Application of Currency Futures includes except:
    • a. Hedging
    • c. Speculation
    • d. Insurance
  41. Q43 The primary use of futures contract is:
    • a. To generate profit
    • b. To do trading activities
    • c. To transfer risk
    • d. To avoid profit Ans: c) To Transfer Risk
  42. Q44 Regulation ‘Q’ was introduced by which central bank:
    • b. Bank of England
    • c. Federal Reserve
    • d. Bank of Japan
  43. Q45 Which are the factors responsible for growth of Euro Currency Markets:
    • a. Regulation ‘M’
    • c. Bank of England
  44. Q46 In currency market CDs stands for:
    • a. Commodity derivatives
    • b. Commercial Deposits
    • c. Certificate of deposit
    • d. Cumulative Dividend Ans: c) Certificate of deposit
  45. Q47 Which among the following is not a bond market?
    • a. Domestic Bonds
    • b. Foreign Bonds
    • c. Euro Bonds
    • a. No interest payment
    • c. Interest and principal paid at end
    • d. Irredeemable Bond Ans: c) Interest and Principal paid at end
  46. Q49 Risk tolerance and risk trade — off are:
    • a. Similar
    • b. Some what similar
    • c. Totally different
    • d. not used in financial terms
  47. Q50 The primary reason why developing countries lack foreign investment:
    • a. Political Risk
    • b. Credit Risk
  48. Q51 International equity market does not consist of:
    • d. Debt
  49. Q52 Which among the following is not ADR levels?
    • a. Level I
    • b. Level II
    • c. Level III
    • d. Level X in international finance stands for:
  50. Q54 In which year FEMA was passed:
  51. Q55 Which among the following has the features of high degree of control?
  52. Q56 Who can authorize a person/company to deal in foreign exchange
  53. Q57 The impact of Foreign exchange rate on firm is called as
    • a. Operating Exposure
    • b. Transaction exposure
    • c. Translation exposure
    • d. Business risk
  54. Q58 Which is not the part of Capital Budgeting decisions;
    • b. Evaluation
    • c. Staffing
    • d. Implementation
  55. Q59 Term used for the initial outlays required to analyze a project that cannot be recovered even if project is accepted:
    • a. Opportunity Cost
    • b. Debt
    • c. Sunk Cost
    • d. Total cost
  56. Q60 Type of externality where the new project takes sales from the existing product is known
    • a. Opportunity Cost
    • b. Trade Off
    • c. Cannibalization
    • d. Product depth
  57. Q61 Incremental Cash Flows is equal to:
  58. Q62 If transaction exposure is in same dates, then it can be hedged
    • a. By purchasing single forward contract
    • b. By purchasing multiple forward contract
    • c. Cannot be hedged by forward contracts
    • d. Can be hedged in OTC Ans: a) By purchasing single forward contract
  59. Q63 The process of converting a foreign currency into the currency of one’s own country is
    • a. Exchange
    • b. Submission
    • c. Repatriation
    • d. None of the above
  60. Q64 All project with PI > 1.0 is:
    • a. Rejected
    • b. Kept Hold
    • c. Accepted
    • d. Transferred
  61. Q65 Factors not affecting changes in exchange rates:
    • a. Cap movement
    • b. Inflation
    • c. Interest rate
  62. Q66 The risk occurs when company trades, borrows or lends in a foreign currency is:
    • a. Translation Risk
    • b. Transaction Risk
    • c. Political Risk
    • d. Economic Risk
  63. Q67 Following techniques are used for managing foreign exchange risk except:
    • a. Matching
    • b. Leading and lagging
    • c. Invoicing in domestic currency
  64. Q68 Following are the external techniques for managing foreign exchange risk except :
    • a. Forward contract
    • b. Futures contract
    • c. Options contract
    • d. Price adjustment
  65. Q69 An investor looking at reducing his risk is known as:
    • a. Speculator
    • b. Hedger
    • d. Trader
  66. Q70 If two banks are quoting the following GBP INR rates; Bank A 78.9810-79.1110. Bank B 79.0110-79.2350 . the arbitrage opportunity will be :
    • b. Zero
  67. Q71 Interest rate swaps are usually possible because international financial markets in different countries are
    • a. Efficient
    • b. Perfect
    • c. Imperfect
  68. Q72 Subtraction method is frequently followed for taxation system
    • a. Income Tax
    • b. Withholding tax
    • c. Direct tax
    • d. VAT
  69. Q73 Tax havens include all of the following, except
    • b. Bahamas

Read from the scan above, so a character or two may differ. The scan is the original.

Report or request

Something wrong on this page? Report it and we will check it against the scan.

Quick Help

No. The full paper opens straight away, with no login and nothing to pay.

Something wrong with this paper? Report it.

Connected Papers
Bachelor of Management Studies (B.M.S.) / SEM VI · 95 papers
Browse all →
Questions? Email contact@munotes.in
Done!
Done!